Al een aantal keren heb ik gewerkt met jonge vrouwen die graag zwanger willen worden, maar het lukt niet! De pijn en de teleurstelling elke maand maar weer, is heel ingrijpend. Als er fysiek geen aanwijsbare rede is om niet zwanger te worden, ga ik ervan uit dat emoties zoals verdriet, angst of boosheid, de conceptie tegen gaat. Als die emoties losgelaten kunnen worden is vaak de weg open gelegd om toch uiteindelijk zwanger te kunnen zijn.
Ik leg het uit aan de hand van onderstaand praktijkvoorbeeld:

Een jonge vrouw van 28 jaar wil heel graag zwanger worden. Het lukt niet en de teleurstelling elke maand maar weer dat ze ongesteld wordt, wordt steeds groter. De vrouw voelt zich meer en meer depressief worden en wil aan deze depressiviteit werken. Fysiek is er helemaal geen aanwijzing waarom er geen zwangerschap zou kunnen komen. Ik ga met haar aan het werk via massage, en geef haar een buikmassage. De buik verstrakt onder mijn handen. Ik voel dat alles in haar probeert mijn handen te negeren. Ik voel dat ze niet haar eigen buik wil voelen. Bij mij komt als inzicht binnen dat ze bang is. Ze is enorm bang voor intimiteit. Niemand mag dichtbij haar komen. Ik breng haar dichter bij deze angst door met mijn handen op de buik te blijven. Ze herkent de angst. Ze herkent dat ze in haar leven heel erg verlegen en afgesloten was. Ze had weinig vriendinnetjes en voelde zich altijd buiten de groep geplaatst. De pijn van vroeger was voelbaar en ze kon de pijn beleven. De pijn wordt voelbaar en ook draagbaar. Daarbij merkte ik in de aanraking dat de buik zachter werd en warmer. Voor mij een teken dat ze zelf meer contact ging maken met haar buik. Na een aantal behandelingen had ik het gevoel dat de blokkade, de angst die een zwangerschap tegen gaan, los kwam. De weg ligt open om zwanger te raken. Na een paar maanden was de verlossing daar, ze kwam weer bij mij en was zwanger!

 

actueel

Lid van:

lvnt def

lvnt def

lvnt def